Ochutnávka antických obilnin – víc než rizoto

Balíček jednozrnky, špaldy a khorasanu (obilnina také známá jako kamut) v bio kvalitě od Živé farmy je malou exkurzí do minulosti, která by rozhodně neměla zůstat zapomenutá. Tyto pradávné obilniny byly běžnou součástí jídelníčku našich předků – dnes je zná jen hrstka lidí, a přitom mají tělu i kuchyni co nabídnout.

Jsou přirozené, výživné, lehce stravitelné a bohaté na minerály i vlákninu. Využijete je do salátů, polévek nebo jako základ pro alternativní „rizota“. A pokud je umelete, získáte vlastní mouku s plnou chutí i charakterem.

Ochutnávka antických obilnin není jen balíček tří sáčků – je to pozvání zpomalit, vrátit do kuchyně poctivou surovinu a dát prostor tomu, co bylo dobré dřív – a je dobré i dnes.

Balení 3 kg pořídíte za 240 Kč při objednání emailem nebo messengerem.

Tip na závěr: Preferujete lokální produkty v bio kvalitě? Hledejte na obalech logo biolistu a biozebry – jen ty vám zaručí, že držíte v ruce skutečně certifikované bio.

  • Živá farma

Živá farma v Šanově, založená Liborem Kožnarem, začíná příběh odvážným krokem z New Yorku na moravské pole – a pokračuje v rovině, která překračuje hranice běžného bio hospodaření. Od roku 2017 obdělávají 11 hektarů ekologicky certifikované půdy, sázejí na polykulturní pestrost, vracejí do krajiny staré odrůdy obilnin, a některé z nich sami melou na kamenném mlýně. Fungují jako ostrůvek biodiverzity – bez chemie, bez pesticidů, zato s respektem k životu půdy i přírodním cyklům.

Jejich pestré bedýnky plné čerstvých výpěstků směřují do Brna, Znojma i okolí Šanova přes komunitně podporované zemědělství (KPZ), což dává místnímu potravinovému řetězci nový smysl. Živá farma není jen provozem, je to poselství – o obnově krajiny, hodnotě tradičních plodin a smysluplné potravě.

Na farmě vznikají nejen zapomenuté obiloviny, ale také sezónní zelenina, ovoce, bylinky, květiny i oranžové víno. Kromě pěstování se věnují také vzdělávání – pořádají přednášky, workshopy a komentované prohlídky pro veřejnost i odborníky. Jejich cílem je ukazovat, že regenerativní ekologické zemědělství má smysl – nejen pro půdu, ale i pro komunitu a její budoucnost.

Biorythme

Celebration BOX

Equal Pay Day

BLOG/ČEK

„Nikdy svůj život nezměníte, když se necítíte dobře, tedy myšleno k lepšímu. A tak se ho snažte trvale zlepšovat, abyste ho mohli změnit.“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
194 x [10%]
Hospoda/hostinec
179 x [10%]
Pivnice
190 x [10%]
Vinárna
174 x [9%]
Kavárna
194 x [10%]
Čajovna
177 x [9%]
Bar
191 x [10%]
Bistro
193 x [10%]
Rychlé občerstvení
202 x [11%]
Cukrárna
177 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1871

PETER BENCE

POČASÍ

Počasí Praha - Slunečno.czPočasí Brno - Slunečno.cz
Počasí Plzeň - Slunečno.cz

Facebook

JDI nahoru