Pražská křižovatka hostí dvě výstavy u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce a vstupu ČR do NATO

V prostorách Pražské křižovatky byly zahájeny dvě společné výstavy k 30. výročí Sametové revoluce „Z Hrádečku na Hrad“ a „Vezmi si s sebou květinu“, které doplňuje třetí, rozsahem menší, přesto důležitá připomínka 20 let členství České republiky v NATO. Soubory fotografií, dobových dokumentů i originálních synopsí projevů Václava Havla mapují nelehkou cestu vězně svědomí a chartisty do prezidentského úřadu. Současně ale připomínají i další zásadní okamžiky a stěžejní postavy Sametové revoluce. Výstavy pořádané Nadací VIZE 97 a sdružením ARS METROPOLIS za podpory Magistrátu hl. m. Prahy a Ministerstva kultury ČR potrvají do 24. listopadu 2019. Návštěvníci si celou instalaci tří souborů fotografií mohou prohlédnout v odsvěceném kostele sv. Anny v centru Prahy denně od 10 do 18 hodin.

Jedinečný příběh pana Václava Havla si získal respekt a úctu celého světa. Ve svém díle jej zachytil fotograf Alana Pajer spolu s několika dalšími autory vystavovaných textů a fotografií2. "Výstava fotografií je přesně ten způsob, kterým by Vašek chtěl připomenout obě význačná výročí. Jak Sametová revoluce, tak vstup České republiky do NATO byly opravdovými vrcholy toho, o co se celý život zasazoval. Bojoval za svobodu a nepolevoval v úsilí, aby Českou republiku přijalo mezinárodní společenství jako svého hodnověrného a platného člena. Pražská křižovatka je pak logickým místem, kde výstavy pořádat, protože kostel sv. Anny byl jeho další srdeční záležitostí a projektem, kterému se s nadšením a hlubokým zájmem věnoval.,“ komentovala probíhající akci bývalá první dáma a zakladatelka Nadace VIZE 97, paní Dagmar Havlová. Spolu s ní se na význam těchto událostí rozhodly u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce upozornit i společnosti České dukáty a Česká mincovna, které k jubileu připravily limitované edice pamětních medailí.

Současně se zahájením výstav bude také pokřtěna fotografická kniha Alana Pajera, který byl po dvě dekády fotografem Václava Havla. Dvousetstránková publikace „Srdce nad Prahou“ je plná fotografií a vzpomínek, přibližuje život muže, jenž byl klíčovou postavou boje proti totalitní vládě komunistické strany i znovu nabité demokracie. Každý výtisk fotoknihy, která vychází v limitované edici, bude obsahovat i pamětní výroční medaili Sametová revoluce z dílny České mincovny.  

Návštěvníci Pražské křižovatky si mohou prohlédnout knihu, medaile a především tři soubory fotografií zachycující nejen tvář prvního postkomunistického prezidenta, ale i mnoha dalších, kteří k československému „SAMETU“ neodmyslitelně patří. Petr Pithart, český politik, historik, spisovatel a signatář Charty 77 k nim dodává: „Jedny svobodně obdivovat, jinými svobodně pohrdat. Ty, které navrhuje fotograf Pajer obdivovat, vystavuje k obdivu dnes Havlova „Křižovatka“. Bez nich by 17. listopad 1989 nebyl úplně srozumitelný. Ale ani oni by nejspíše nebyli těmi, kterými se dokázali stát.“

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
355 x [13%]
Aperol spritz
246 x [9%]
Cuba Libre
262 x [10%]
Piňa Colada
246 x [9%]
Daiquiri
252 x [9%]
Margarita
351 x [13%]
Cosmopolitan
267 x [10%]
Mai-Tai
231 x [9%]
Whiskey sour
244 x [9%]
Pisco sour
254 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2708

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru