Šťavnaté fotografie, ze kterých se budou sbíhat sliny!

Fotografie jídla se staly fenoménem! Gurmánské snímky si získávají stále větší popularitu. Podle průzkumů patří mezi nejvíce lajkované obrázky na Instagramu a z food blogerů se stávají celebrity. Zachytit lákavý pokrm je přitom často podobné umění jako jej připravit. S trochou šikovnosti a se správnou výbavou tuto královskou disciplínu ovládnete i vy.

„K focení jídla je dobré přistupovat podobně jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury,“ říká profesionální fotograf jídla František Ortmann. „Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, vyzkoušejte různé úhly. Naopak více ploché pokrmy – polévky, koláče a podobně mohou velmi dobře vypadat focené kolmo shora,“ radí zkušený tvůrce gurmánských snímků. Pokud budete fotit větší počet stejných kousků, například vánoční cukroví, obložené chlebíčky, kanapky, cupcaky nebo sushi, lze využít opakování totožného tvaru v obrazu, takzvaný rytmus.

Důležité je také prostředí, ve kterém se jídlo nachází – s tím si můžete kreativně pohrát! Citlivě zakomponujte doplňky, jako jsou sklenice, příbory nebo dekorace, dosáhnete tím přirozeného dojmu. Vhodně zvolte také prostírání či ubrousky anebo dřevěný stůl, se kterým bude pokrm barevně ladit. Vedle kulinářské speciality můžete položit i různé bylinky, ošatku s pečivem, květiny. Foodstyling se zkrátka nevztahuje jen na samotný obsah talíře, ale i na jeho okolí – tak bude celek dokonale ladit oku!

Skvělé barvy i hrátky s hloubkou ostrosti

Jsou to právě barvy, které u pokrmů často zaujmou. Pokud není výrazné samotné jídlo, lze jimi rozjasnit okolí prostřednictvím doplňků. Aby však byly odstíny jasné a prostor tak získal větší hloubku, je třeba mít dostatek světla, jež zároveň pomůže s vykreslením podrobnějších detailů. Více světla v celém obrazovém poli dokáže zachytit například obrazový snímač formátu DX s 20,9 milionu pixelů ve fotoaparátu Nikon Z 50, a to díky bajonetu Nikon Z s velkým průměrem. A ostrost bude špičková!

Právě hloubka ostrosti způsobuje u food fotografií zajímavý efekt. „Nebojte se pracovat s malou hloubkou ostrosti. Tím dosáhnete jasného zobrazení detailu, na který zaostříte, zatímco okolí zůstává neostré. Podpoříte tím nejdůležitější místo na pokrmu,“ dává svůj tip František Ortmann. Většina základních kompaktů však nemá možnost manuálního nastavení clony a času. Naopak zrcadlovky a bezzrcadlovky manuální režimy mají a umožní tak s hloubkou ostrosti více pracovat.

Jednoduchá manipulace

Focení jídla má být především zábava, nikoliv dřina, ze které bolí ruce i krk. Naštěstí je nová bezzrcadlovka Nikon Z 50 malá a velmi lehká (tělo váží pouhých 450 g včetně baterie a paměťové karty), takže se s ní jednoduše pracuje. Pohodlnou manipulaci umožňuje i ergonomický tvar s hlubokým gripem a promyšleným umístěním tlačítek, voličů a ovládacích prvků na dotykovém displeji. Ten je navíc výklopný, takže kromě dokumentace výsledného pokrmu snadno zachytíte i sami sebe při jeho přípravě – ať už formou selfie nebo 4K videosekvence. Fanouškům vašeho kulinářského umění tak umožníte pohled do backstage kuchyně!

Vedle LCD displeje disponuje Nikon Z 50 také hledáčkem, který drtivá většina kompaktů nemá. K čemu je hledáček dobrý? Můžete za jeho pomoci izolovat váš pohled na focenou scénu a nenechat se rušit okolím a světelnými zdroji. Lépe si potom představíte obsah výsledného obrazu.

A je hotovo! Co teď? Přece pochlubit se přátelům! Díky připojení Wi-Fi® a Bluetooth® a aplikaci Nikon SnapBridge jednoduše pošlete snímky i videosekvence z Nikonu Z 50 na libovolné zařízení pro sdílení i ukládání. Schválně, kolik lajků dostanete?

Jaké doplňky vám pomohou k dokonalé #foodphotography?

Světlo: Běžné osvětlení místnosti někdy není pro kvalitní fotku dostačující, proto je dobré dopomoci si vhodným bleskem (např. SB-300, možnosti jeho využití jsou široké). A samozřejmě mít při fotografování určitý záměr svícení. K vrácení světla do obrazu lze také využít odrazné desky.

Správný objektiv: Chcete-li pousnout své food foto na ještě vyšší úroveň, správně zvolené objektivy se stanou vaším věrným pomocníkem. Například novinka NIKKOR Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR dokáže zaostřit na vzdálenost pouhých 0,2 m a umožňuje tím zachytit blízké detaily vašeho pokrmu. Také s ním pořídíte jasnější snímky i za nízké hladiny osvětlení.

VEVA PLUS - ŠKOLITEL

Nezapomínáte na školení BOZP a požární ochrany??? 

Víte, že většina z nás má povinnost absolvovat toto školení pravidelně?

Vyvarujte se případným problémům a pokutám!

Rozklikněte a hned budete vědět jak na to!

Anketa
BLOG: PARAEVROPSKÁ CESTA
Můj projekt PARAEVROPSKÁ CESTA:
Jsem novinářka, sociálně-právní poradce, lektorka, psychoterapeutka, máma, kamarádka, ale nikdy jsem nebyla cestovatelka. Cestování vždy bylo bohužel na samém okraji mého žebříčku aktivit, bylo prostě zbytné. Přišel čas to změnit! Cestuji podle finančních možností, ale zážitky se koupit nedají, ty fakt musíte zažít a nepozřebujete nijak velký rozpočet, podstatné je si to užít!

21.3.2019 jsem svůj cestovatelský projekt odstartovala. Na poslední výpravu jsem se vydala v únoru 2020 a křížem krážem jsem s mojí Zuz prochodila Londýn,

Rozhodla jsem se, že navštívím všechna hlavní města zemí, která leží v Evropě, to byl původní plán. Nakonec jsem se rozhodla, že do projektu zařadím všechny své cesty po světě, i ty do Brna.

Svět se změnil, takže nevím, zda ho někdy dokončím, i když slevím z původního projektu a nebudu navštěvovat nutně hlavní města, ale země jako takové...

Lenka Žáčková

Jsou to 3 roky, co jsem zahájila svoji Paraevropskou cestu.

21.3. 2019 jsem se vydala do Vídně.

PALEC NAHORU PRO VŠECHNY ODPOVĚDNÉ!

Facebook

POČASÍ
Návštěvnost
TOPlist
JDI nahoru