Budoucnost se stala realitou – pojďte si křupnout hmyz

Všichni již mluví o tom, jak se proteiny z hmyzu stanou jedním z pilířů naší stravy v budoucnosti. Ale ta přichází už teď. Unikátní český start-up se pustil do přípravy slaných pochoutek z hmyzu – křupavých červíků WORM UP. Ty můžete použít nejen samostatně k „mlsání“, ale také přidat do jídla a připravit si netradiční pizzu nebo špagety.

Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je nálož vápníku, železa a zinku. A právě tyto skvělé vlastnosti hmyzu nadchly Libora Sloupenského, který společnost WormUP založil a stal se tak prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v celé EU. V současné době jsou křupaví červíci na trhu ve třech podobách – se solí, s chilli a s česnekem.

„Poprvé jsem hmyz ochutnal na jedné přednášce v Brně, kde mě to ihned nadchlo. Definitivně jsem se rozhodl při jednom kurzu osobního rozvoje. Došlo mi tehdy, že vše, co jsem v životě prožil, a vše, co jsem, mě vede právě k této práci. Hned druhý den jsem na tom začal pracovat," popisuje zrození unikátního projektu zakladatel firmy Libor Sloupenský. 

Momentálně firma produkuje kolem 5000 pytlíků křupavých červíků za měsíc, ale každý měsíc téměř zdvojnásobí výrobu. Její vizí do budoucna je začít skutečně nahrazovat maso ze savců ještě výživnějším masem z hmyzu.

„Lidé si často myslí, že je to nesmysl, a představují si, že budou mít na talíři místo steaku třeba brouka. Skutečnost je ale taková, že hmyz se dá rozemlít a znovu spojit do podoby, která hmyz vůbec nepřipomíná. Většina masa, které dnes konzumujeme, je také rozemleta nebo jinak upravena a nemá svou původní podobu. Takový hmyzí burger bude jednou velká pochoutka,“ věří Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy WormUP.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
345 x [13%]
Aperol spritz
237 x [9%]
Cuba Libre
252 x [10%]
Piňa Colada
239 x [9%]
Daiquiri
242 x [9%]
Margarita
342 x [13%]
Cosmopolitan
258 x [10%]
Mai-Tai
222 x [8%]
Whiskey sour
236 x [9%]
Pisco sour
245 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2618

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru