Bezlepková dieta? Hlídejte si kalorie!

V poslední době je mnohem snazší sehnat bezlepkové potraviny. V obchodě pořídíte všechno od bezlepkového pečiva až po bezlepkové pivo. Pro lidi s alergií na lepek je to doslova požehnání. Mnohdy je kupují i lidé, kteří tuto alergii nemají, jsou totiž přesvědčeni, že bezlepkové jídlo jim pomůže zhubnout. To ovšem není tak úplně pravda, bezlepkové totiž automaticky neznamená nízkokalorické.

Bezlepkové dietní šílenství?

Boom bezlepkových potravin v mnohém připomíná lavinu nízkosacharidových potravin, která vtrhla do obchodů před několika lety. V té době byla v kurzu nízkosacharidová dieta. Jídlo vhodné pro tento typ diety s nízkým obsahem uhlohydrátů se skládala hlavně z bílkovin a tuků a velmi omezeného množství ovoce a zeleniny. Udržet si správný denní přísun sacharidů bylo celkem snadné, protože výběr jídel byl dost omezený a počítání kalorií nebylo nutné.

Lákavá byla především představa, že jste mohli jíst, kolik masa jste chtěli, a přesto jste hubli. Háček byl ovšem v tom, že po poměrně krátkém čase jste na maso přestali mít chuť a začala vám chybět rozmanitá strava.

Výrobci potravin, si nechtěli nechat ujít příležitost a začali trh sytit nízkosacharidovými  potravinami – tyčinky, pečivo, sušenky a koláče – vše považované za vhodné pro nízkosacharidovou dietu.

Najednou byla dietní, omezená strava pestřejší než kdy dříve a lidé začali jíst více kalorií než kdy předtím. A jejich váha začala stoupat. Proč? Zvykli si počítat pouze sacharidy, ne kalorie. Nevšimli si tedy, že mnoho z těchto potravin, má sice nízký objem sacharidů, ale jsou hodně kalorické.

Podobně tomu je u bezlepkových potravin. Primárním zdrojem lepku ve stravě je pšenice a vše z ní vyrobené. Lidé, kteří se vyhýbají lepku, se musí vzdát věcí, jako je chléb, rýže, těstoviny, koláče, preclíky a sušenky. Když tyto potraviny nahradíte ovocem a zeleninou, sníte sice více sacharidů, ale pro hubnutí to není špatná strategie.

Nyní však pořídíte mouku, müsli, dorty a sušenky bez lepku, díky nahrazení (ve většině případů) rafinovanou rýžovou moukou, kukuřičným škrobem a bramborovým škrobem místo tradiční pšeničné mouky. Jenomže škrob je škrob. Vyhýbáním se lepku nezhubnete, pokud nebudete věnovat pozornost také kaloriím.

Čtěte pečlivě etikety

Porovnejte etikety bezlepkové směsi nebo koláčové směsi s běžnými verzemi a uvidíte, co máme na mysli – stejná porce, stejné množství kalorií. Například bezlepkové muffiny lze s 20 gramy tuku a 450 kaloriemi jen stěží označit za dietní jídlo.

Bez ohledu na to, jaké jsou vaše důvody, proč se vyhýbáte lepku, stále musíte sledovat kalorie. Pokud stejně jako sledovači sacharidů z dávných dob věnujete pozornost pouze příjmu lepku, dieta plná bezlepkových produktů s vysokým obsahem kalorií by mohla zastavit vaše hubnutí.

 

PURE fest

Písecký víkend módy a designu

Ubytování v Maringotce u BIO Levandulových polí

Prací papírky

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
4 x [10%]
Josefína Bakošová
4 x [10%]
Dominik Navrátil
7 x [17%]
Machač
4 x [10%]
Iveta Řádková
3 x [7%]
Lucie Marim
4 x [10%]
Luděk Šmehlík
4 x [10%]
Klára Nademlýnská
3 x [7%]
Beáta Rajská
4 x [10%]
Miroslav Michael Knot
5 x [12%]

Celkem hlasovalo : 42

BLOG/ČEK

„Povrchní lidé mají v sobě nebezpečný nástroj v podobě své povrchnosti. Pokud křehký člověk s nimi vstoupí do hlubokého přátelství, může být velmi vážně (až smrtelně) zraněn, pokud je odvržen, když už ho nepotřebují…“ 

Lenka Žáčková

POČASÍ
JDI nahoru