Bezlepková dieta? Hlídejte si kalorie!

V poslední době je mnohem snazší sehnat bezlepkové potraviny. V obchodě pořídíte všechno od bezlepkového pečiva až po bezlepkové pivo. Pro lidi s alergií na lepek je to doslova požehnání. Mnohdy je kupují i lidé, kteří tuto alergii nemají, jsou totiž přesvědčeni, že bezlepkové jídlo jim pomůže zhubnout. To ovšem není tak úplně pravda, bezlepkové totiž automaticky neznamená nízkokalorické.

Bezlepkové dietní šílenství?

Boom bezlepkových potravin v mnohém připomíná lavinu nízkosacharidových potravin, která vtrhla do obchodů před několika lety. V té době byla v kurzu nízkosacharidová dieta. Jídlo vhodné pro tento typ diety s nízkým obsahem uhlohydrátů se skládala hlavně z bílkovin a tuků a velmi omezeného množství ovoce a zeleniny. Udržet si správný denní přísun sacharidů bylo celkem snadné, protože výběr jídel byl dost omezený a počítání kalorií nebylo nutné.

Lákavá byla především představa, že jste mohli jíst, kolik masa jste chtěli, a přesto jste hubli. Háček byl ovšem v tom, že po poměrně krátkém čase jste na maso přestali mít chuť a začala vám chybět rozmanitá strava.

Výrobci potravin, si nechtěli nechat ujít příležitost a začali trh sytit nízkosacharidovými  potravinami – tyčinky, pečivo, sušenky a koláče – vše považované za vhodné pro nízkosacharidovou dietu.

Najednou byla dietní, omezená strava pestřejší než kdy dříve a lidé začali jíst více kalorií než kdy předtím. A jejich váha začala stoupat. Proč? Zvykli si počítat pouze sacharidy, ne kalorie. Nevšimli si tedy, že mnoho z těchto potravin, má sice nízký objem sacharidů, ale jsou hodně kalorické.

Podobně tomu je u bezlepkových potravin. Primárním zdrojem lepku ve stravě je pšenice a vše z ní vyrobené. Lidé, kteří se vyhýbají lepku, se musí vzdát věcí, jako je chléb, rýže, těstoviny, koláče, preclíky a sušenky. Když tyto potraviny nahradíte ovocem a zeleninou, sníte sice více sacharidů, ale pro hubnutí to není špatná strategie.

Nyní však pořídíte mouku, müsli, dorty a sušenky bez lepku, díky nahrazení (ve většině případů) rafinovanou rýžovou moukou, kukuřičným škrobem a bramborovým škrobem místo tradiční pšeničné mouky. Jenomže škrob je škrob. Vyhýbáním se lepku nezhubnete, pokud nebudete věnovat pozornost také kaloriím.

Čtěte pečlivě etikety

Porovnejte etikety bezlepkové směsi nebo koláčové směsi s běžnými verzemi a uvidíte, co máme na mysli – stejná porce, stejné množství kalorií. Například bezlepkové muffiny lze s 20 gramy tuku a 450 kaloriemi jen stěží označit za dietní jídlo.

Bez ohledu na to, jaké jsou vaše důvody, proč se vyhýbáte lepku, stále musíte sledovat kalorie. Pokud stejně jako sledovači sacharidů z dávných dob věnujete pozornost pouze příjmu lepku, dieta plná bezlepkových produktů s vysokým obsahem kalorií by mohla zastavit vaše hubnutí.

 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
348 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2652

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru