Víte, co je příčinou bolestivých koutků?

Teplotní výkyvy jsou doslova rájem pro množství bakterií a vírů, které odevšad útočí na naši imunitu, stejně jako zvýšený stres, se kterým se každý den setkáváme při plnění povinností v práci či v soukromí. A právě oslabená imunita je důvodem, proč jsme náchylnější ke spuštění zánětu v těle, a to i v podobě nepříjemně bolestivých koutků.

Na úvod několik věcných informací: bolestivé (popraskané) koutky jsou zánětlivé onemocnění rtů, odborně nazývané chelitis angularis. Vyskytuje se na jednom nebo obou koutcích rtů. Častěji se s ním setkáme u dětí než u dospělých. Jeho vznik zapříčiňují bakterie nebo kvasinky, nejčastěji však jde o kombinaci obou faktorů. Přestože se tyto mikroorganismy běžně nacházejí na naší kůži či sliznicích, potíže se odstartují až po jejich přemnožení, nebo pokud se dostanou do otevřené rány. Vlhké prostředí v ústech navíc podporuje vznik a rozvoj tohoto problému.

Nedostatek vitamínů

Přispět ke vzniku koutků může i nedostatek některých vitamínů skupiny B, konkrétně B2,5,7,9 a 12. Do určité míry může zhoršení stavu způsobit i nedostatek minerálů, především železa a zinku. I proto jsou koutky problémem především lidí bojujících s anémií nebo trávicími obtížemi či chorobami, jako je například Crohnova, kdy se do těla hůře vstřebávají některé zmíněné vitamíny.

Další skupinou lidí, u kterých se koutky objevují, jsou ti, kteří užívají antibiotika. Samozřejmě, jejich vznik je individuální. Jde spíše o tu kategorii pacientů, která musí antibiotika užívat během delšího období.

Nesprávná ústní hygiena

Péči o chrup a ústa bychom rozhodně neměli podceňovat. I to je totiž jednou z příčin, která může přispět k progresi praskajících koutků. „Nedostatečnou ústní hygienou lze také přispět k častějšímu výskytu koutků, nakolik infekce pochází zejména z úst. Občas si lidé pletou koutek s herpes (opar), což je však již virové onemocnění,” upozorňuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures.

Projevy

Zanícené koutky se projevují zarudnutím a bolestivými skvrnami na rozhraní sliznice úst a rtů. Charakterizuje je prasklinka, která se nachází ve středu. Koutky mohou svědit, být pokryty žluto-hnědavým strupem, mokvat nebo dokonce začít krvácet. Jde o velmi nepříjemné projevy, které umí negativně zasáhnout do každodenního společenského života, zejména při konzumaci jídla a nápojů. Nemluvě o tom, že jsou projevem mnohem vážnějších, výše zmíněných procesů, které v těle probíhají.

Léčba 

Základ léčby tvoří nanášení protikvasinkových a antibakteriálních mastí, které usnadňují hojení. Před samotnou aplikací je důležité ranku nejdříve vydezinfikovat, například borovou vodou. V lékárně vám poradí, které další roztoky jsou na dezinfekci vhodné a které naopak ne.

Přírodní přípravky

Pokud upřednostňujete spíše přírodní přípravky, vhodný je beta glukan. „Beta glukan může pomoci imunitě k lepšímu hojení a beta glukanový gel je výborný při regeneraci poškozených tkání,” ozřejmuje Adrián Doboly, odborník na imunitu ze společnosti Natures. Gel je na rozdíl od jiných přípravků průhledný, hojení podporuje diskrétně a po jeho nanesení můžete bez obav vyrazit do ulic.

Dalším velmi dobrým pomocníkem je podle babských receptů propolisová tinktura, hojení urychluje i tea tree olej a aloe. Doporučuje se dokonce i potírání ran čerstvým česnekem, což však může být trochu problém, pokud se chystáte do práce nebo kamkoliv mezi lidi. Česnekový závan s sebou zřejmě nechcete nosit celý den.

Doplňovat by se měly i vitaminy skupiny B, železo a zinek. Zda je budete tělu dodávat ve formě stravy, nebo doplňků stravy, je jen na vašem rozhodnutí. Samozřejmě, nutričně vyvážená čerstvá strava je to nejlepší pro naše tělo, ale pokud potřebný přísun vitamínů nedokážete zajistit tímto způsobem, pak jsou doplňky stravy tou správnou volbou. „Pokud by se koutky vyskytovaly často a jejich hojení trvalo nepřiměřeně dlouho, je vhodné navštívit lékaře, protože někdy bývají projevem jiných, závažnějších onemocnění,” upozorňuje
Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu.

Prevence

Kromě zásobování těla potřebnými minerály a vitamíny, aby bylo schopno bránit se zánětu, je důležité dělat i další preventivní opatření. Jelikož zdrojem infekce bývá zejména ústní dutina, základním předpokladem zamezení vzniku koutků je správná péče o ni. Zuby bychom si měli čistit minimálně 2krát denně, ideálně zubní pastou, která neobsahuje sodium-lauryl-sulfát. Zdravou mikroflóru v ústech udržují například i probiotika na cucání. Jako prevenci lze používat i ochranné balzámy na rty s obsahem zinku. Pokud však žádné ze zmíněných postupů nezabírají, je nutná návštěva lékaře, který naordinuje léčbu přesně podle potřeb vašeho těla.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
178 x [11%]
Aperol spritz
165 x [10%]
Cuba Libre
169 x [10%]
Piňa Colada
165 x [10%]
Daiquiri
168 x [10%]
Margarita
168 x [10%]
Cosmopolitan
182 x [11%]
Mai-Tai
149 x [9%]
Whiskey sour
164 x [10%]
Pisco sour
174 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1682

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru