Konference poradí, jak bojovat s overtourismem

Konference o overtourismu proběhne ve čtvrtek 16. ledna od 14 do 15 hodin v Brně na výstavišti, Sál P4, Pavilon P. Stále více destinací začíná řešit, jak se vypořádat s neúměrnou zátěží způsobenou přemírou turistů. Overtourism nejenže obtěžuje rezidenty těchto míst, ale v konečném důsledku vede i ke ztrátě renomé jednotlivých destinací či dokonce k nenávratnému poškození jejich kulturních či přírodních památek. O tom, jak se těmto rizikům vyhnout, budou diskutovat tuzemští i zahraniční odborníci během konference v rámci prvního dne veletrhů GO a Regiontour.

Konferenci na téma overtourism organizuje vydavatelství COT media, které krom jiného vydává odborný měsíčník COT – Celý o turismu. Jeho šéfredaktor Petr Manuel Ulrych uvádí: „Overtourism je jednou z největších výzev, které stojí před globálním cestovním ruchem. Cestování je dnes dostupnější než kdykoli v minulosti a na mapě světa tak rychle přibývá destinací, jež hledají cesty, jak skloubit zájmy turistů s potřebami rezidentů, respektive jak příliv turistů usměrnit. A jelikož se termín overtourism začíná stále více skloňovat i u nás, rozhodli jsme se zorganizovat tuto konferenci, která my měla zájemcům nastínit možnosti řešení problémů spojených s tímto fenoménem. Inspirativní příklady jsme našli jak u nás, tak v zahraničí.“

Se svými zkušenostmi tak do debaty přispějí zástupci měst, v kterých je overtourism horkým tématem. Hlavním zahraničním hostem bude Dieter Dewulf, ředitel VisitBrugges, tedy organizace, která má na starosti rozvoj cestovního ruchu v belgických Bruggách. Z tuzemských municipalit se pak účastníci konference mohou těšit na příspěvky místostarosty Českého Krumlova Martina Háka či starosty Mikulova Rostislava Koštiala. Z akademického nadhledu se pak na problematiku podívá spoluautor první mezinárodní monografie o overtourismu Miroslav Rončák z Univerzity Palackého v Olomouci, který zároveň působí jako regionální ředitel agentury TCI Research. Své místo v panelu konference má ze zcela pochopitelných důvodů také národní turistická centrála – z národního hlediska se na problematiku overtourismu zaměří ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

Svým know-how do programu konference přispěje také osobnost z nejpovolanějších, Nora Dolanská z Metropolitní univerzity Praha, která má s řízením cestovního ruchu v destinacích bohaté zkušenosti. Byla rovněž pověřena moderování celé akce. Podle ní nelze jednoznačně říci, že se cestovní ruch v současné době totálně přehřál. „Lidé chtějí a budou cestovat, ale musíme s nimi citlivě pracovat, aby i tam, kde jich je mnoho, mohli být spokojení a tam, kde jich je málo, našli nové atraktivní služby. V poslední době jsem zpracovávala několik regionálních projektů a vidím v praxi, jak nerovnoměrný a živelný je často rozvoj služeb cestovního ruchu,“ uvádí Dolanská a zve na konferenci.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru