Melancholici Tindersticks vystoupí v červenci v Praze a na Colours of Ostrava

Rockoví melancholici Tindersticks z Británie přijedou v létě do České republiky. 16. července v pražském Divadle Archa a o dva dny později na festivalu Colours of Ostrava představí naživo svoji nejnovější desku No Treasure But Hope vydanou loni na podzim.

Nové album No Treasure But Hope natáčeli Tindersticks na řeckém ostrově Ithaka, proslaveném Homérovým eposem o králi Odysseovi. Podle frontmana Stuarta A. Staplese tam zničehonic našli nový druh krásy, kterou předtím neviděli. Staples k tomu dodal: „Myslím si, že písně z nového alba jsou velmi zamyšlené. Je to přemítání třiapadesátiletého muže. Mám pocit, že jsem vyloučený a že nad tím nemám kontrolu. Ale kontrolu mám nad tím, jak k naší hudbě společně přistoupíme a co hledáme, když nahráváme album nebo vystupujeme. Myslím si, že právě v tuto chvíli je důležité být pokrokový.“

Zakládající členové – Stuart A. Staples, kytarista Neil Fraser a klávesista David Boulter – pochází z Nottinghamu. Od roku 1991, kdy se z Asphalt Ribbons přejmenovali podle krabičky zápalek nalezené Staplesem na pláži v Řecku na Tindersticks, dosáhli všeho od vystupování v Royal Albert Hall až po duety s Isabellou Rossellini. Baryton Stuarta A. Staplese byl přirovnán k Leonardu Cohenovi, Nicku Caveovi či Scottu Walkerovi. Natočili mnoho kritikou ceněných alb a fanoušci je doslova zbožňují. Francouzská režisérka Claire Denis, které svou hudbou pomohli Tindersticks dotvořit osm filmů, je kdysi výstižně charakterizovala: „Podivná kombinace násilí a lyričnosti.“ Na těsném propojení své hudby s filmem ale Tindersticks pracovali i sami: ve videoklipech nebo naposled ve Staplesem režírovaném filmu Minute Bodies: The Intimate World of F. Percy Smith o průkopníkovi kinematografie. Skladby skupiny se objevily i v dalších filmech nebo televizních seriálech, třeba v Rodině Sopránů.

V Praze zahráli Tindersticks poprvé v září 1992 jako předkapela zdejšího prvního vystoupení Nicka Cavea, v Arše se kapela naposledy představila v roce 2016. Za zmínku také stojí fakt, že Tindersticks mají blízký vztah k České republice, protože klávesista David Boulter žije s českou manželkou v Praze.

Vstupenky na koncert v Divadle Archa jsou v prodeji v síti Goout.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 15. do 18. července 2020 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou Twenty One Pilots, The Lumineers, Youssou N´Dour, Sigrid, Wardruna, Tones and I, Meute, Fatoumata Diawara, KOKOKO!, The Hatters, Muthoni Drummer Queen, Fofoulah  a Bazzookas. Program na 24 venkovních i krytých scénách nabídne přes 450 bodů - vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity. Vstupenky jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu na www.colours.cz a v sítích GoOut a Ticketportal.

Více informací na www.divadloarcha.cz a www.colours.cz.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
198 x [11%]
Aperol spritz
184 x [10%]
Cuba Libre
190 x [10%]
Piňa Colada
184 x [10%]
Daiquiri
185 x [10%]
Margarita
187 x [10%]
Cosmopolitan
201 x [11%]
Mai-Tai
166 x [9%]
Whiskey sour
184 x [10%]
Pisco sour
191 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1870

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru