William DJ Belize: Reggaton je u nás underground, v zámoří mainstream

Mezi zajímavé profese rozhodně patří DJové. Někdy je až překvapivé, jak jsou v běžném životě nenápadní. Většinou je to proto, že jsou „pohodéři“ a nepotřebují si nic dokazovat a neustále vyprávět o vlastních velkých činech. Toto je přesně případ Williama DJ Belize. A jak se vlastně dostal k takové profesi? „Já k tomu byl vedený od malička. Táta miloval desky, nosil domů novinky a pořád u nás něco hrálo. V devadesátých letech jsem dostal nabídku hrát ve studentském klubu. V té době se fakt hrálo vše od Bacha po Vlacha. Stylově se tehdy DJové příliš nevyhraňovali,“ zavzpomínal na své začátky William.

Přišel však čas, kdy se každý snažil někam zařadit, najít svůj směr, být něčím jedinečný. William si vybral RNB, k Hip Hopu moc blízko neměl, ale postupem času se to z nechtěného stalo chtěné. V roce 2006 jsem se vypravil do Karibiku. Žil v Belize, hrál tam v místních klubech a po dvou letech se mu tato muzika dostala doslova a do písmene pod kůži.

„Držel jsem se toho, co jsem se naučil a do dneška se vlastně snažím přenést sem tu atmosféru i kulturu, která je i přes složitosti v tamní komunitě neuvěřitelně živelná a zajímavá. Je tady vliv USA, což přináší Hip Hop a RNB, vliv Jamajky, odkud máme Regge a Dancehole, pak samotné latino. Tohle všechno dalo například vzniknout v dnešní době neuvěřitelně trendy směru Reggatonu, který lidi fakt bere, protože se v něm mísí tolik směrů,“ říká známý DJ.

V loňském roce měl v Praze koncert Maluma a William kontaktoval promotéra a nabídl mu spolupráci.Dopadlo to výborně, nejlíp, jak mohlo. Stal jsem se součástí celé věci, což je pro mě maximum, které můžu v tomhle směru dosáhnout. Sice to chtělo neodbytnost a trpělivost. Uspořádal jsem oslavu Malumova koncertu pro latino komunitu v Duplexu a byla z toho skvělá afterpárty. V únoru je Maluma opět v Praze a William znovu v Duplexu  organizuje tu správnou oslavu skvělé muziky.

Foto: archiv Williama Belize

-lk-

 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
353 x [13%]
Aperol spritz
245 x [9%]
Cuba Libre
259 x [10%]
Piňa Colada
245 x [9%]
Daiquiri
250 x [9%]
Margarita
349 x [13%]
Cosmopolitan
266 x [10%]
Mai-Tai
230 x [9%]
Whiskey sour
243 x [9%]
Pisco sour
253 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2693

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru