Souvisí imunita s věkem?

Imunita u miminek a seniorů vždy bohužel nefunguje na sto procent, a proto je potřeba ji trochu pomoci. Je totiž výrazně nižší než u zbytku populace.

Imunita se souhrn obranných mechanismů, kterými se organismus brání proti škodlivým vlivům zvenčí, ale i nepřátelům zevnitř, například bojuje proti změněným buňkám vlastního těla. „Obránci", kteří jsou součástí imunitního systému, jsou všude v těle, cirkulují v krvi a v lymfě, nacházejí se ve všech orgánech i ve všech tkáních. Pokud fungují správně, když se nic neděje, nereagují. Mají však mechanismy rozpoznávání cizorodých a nežádoucích látek a organismů, a když je zaznamenají, zasáhnou a jsou aktivní, dokud "nepřítel" nepřestane tělo ohrožovat.

„Základním stavebním prvkem imunity jsou buňky nazvané makrofágy, které pohlcují cizorodé objekty a rozpoznávají a ničí poškozené buňky. Jejich počet však kolísá v závislosti na stavu organismu, tedy důležitou roli hraje, zda jsme vyčerpaní, oslabení jinou nemocí nebo zda máme zrovna nedostatek spánku,“ vysvětluje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures.

Optimální podpora

U dětí do jednoho roku se obvykle nedoporučuje užívat výživové doplňky na podporu imunity. Po tomto období a zejména během nemoci, po ní nebo v době velkého výskytu nemocných lidí v okolí je vhodné pro dítě vybrat takový doplněk stravy na posílení imunity, který nemá vedlejší účinky a je k malému, citlivému organismu ohleduplný.

Pediatři často doporučují vitamín C ve formě kapek, echinaceu nebo sirupy s výtažkem betaglukanu z hlívy ústřičné ve vysoké čistotě a koncentraci.

S přibývajícími léty se organismus opotřebovává a klesá i výkonnost, nebo chcete-li síla imunitního systému. Často se stává, že po 65. roce života je tělo člověka stejně zranitelné jako u půlročního dítěte. Neplatí však, že by měl imunitu podporovat stejným způsobem.

Senioři potřebují přiměřený pravidelný pohyb, společnost lidí různého věku, odpočinek, kvalitní stravu, dostatek spánku a správné doplňky stravy. Například silnější Beta glucan 240+, který je vhodný pro dlouhodobé pravidelné užívání, obsahuje kvalitní a vysoce účinný betaglukan extrahovaný z čerstvé hlívy ústřičné v kombinaci s vitaminem C a vitaminem D. Účinné složky tohoto výživového doplňku přispívají nejen ke správnému fungování imunitního systému, ale také k ochraně buněk před oxidativním stresem a celkovým přetížením.

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
364 x [13%]
Aperol spritz
255 x [9%]
Cuba Libre
268 x [9%]
Piňa Colada
255 x [9%]
Daiquiri
259 x [9%]
Margarita
358 x [13%]
Cosmopolitan
275 x [10%]
Mai-Tai
281 x [10%]
Whiskey sour
252 x [9%]
Pisco sour
263 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2830

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru