Iveta Řádková vsadila na nové technologie

Stačí jen na chvilku nakouknout do brněnského ateliéru a hned máte jasno, jaký bude módní rok 2020 podle Ivety Řádkové. Bude hravý, moderní a technologický. Dá se očekávat, že módní návrhářka přimíchá pár dalších tónů do své oblíbené barevnosti (bílá, černá, šedá) a zůstane také věrná tiskům. Aktuální kolekci však staví hlavně na netradičních látkách, které díky novým technologiím mají originální vlastnosti.  Iveta s klidným svědomím oblékne ženy třeba do neoprenu, a ještě se u toho se usmívá: „Moc mě baví kombinovat nové věci s klasickými materiály, jako je bavlna, šifon, len nebo hedvábí.“  Lásku k novým materiálům potvrdila i na letošním veletrhu STYL a KABO.

Módu diktují aktuální trendy, ale každý módní návrhář má také svůj jedinečný rukopis a především zákazníky, kterým plní jejich specifická přání. Jak to jde dohromady?
Samozřejmě musím sledovat trendy, které udávají výrobci látek a materiálů ve světě, ale každý někde žijeme a s tím souvisejí i požadavky na moji módu. Proto si z trendů vybírám ty, které se líbí mně a mým zákaznicím. O mně se ví, že miluju spíš strohou módu a klasiku se sportovními prvky. Nepracuji příliš ráda s květy, kterých se právě letos objevila spousta a v různých velikostech na materiálech z Itálie, Španělska, Dánska nebo Holandska. Mám raději jednobarevné látky, kombinuji káro, puntík nebo proužek a mám pocit, že se to ode mne i očekává.

Jaký z trendů je pro tebe největší inspirací pro letošní léto?
Fascinují mě nové technologie, takže hodně pracuji třeba s oděvními neopreny, tisky a síťovanými látkami v různých barvách. U mě dlouhodobě vede bílá, černá a šedá, nicméně letos jsem sáhla i po pastelových barvách. Každý rok pro mne začíná společenskou módou, a té v roce 2020 vévodí zlatá, lososová a potom černá, kde hraje roli průhlednost, mat, samet, tisk a kdy látky mnohdy působí jako pogumované. Je to trochu jako z Matrixu. Po mnoha letech, kdy ve společenské módě byla ve velké oblibě krajka, jsem doslova skočila po nových materiálech. Jsou pro mne úžasné, hraju si s nimi, moc mě to baví a mám pocit, že se i hodně líbí.

U nových materiálů se musíme zastavit. Upřímně, pod pojmem neopren mi okamžitě naskočí asociace s potápěčem, nikoliv s módním molem…
Ale oděvní neopren – to je něco jiného. Třeba tento materiál, z jedné strany je šedý, z druhé černý, jednoduchý vzor je vypálený laserem. Z něj jsem vyrobila pláště a ty budu kombinovat s úplety. Anebo tady máš z jedné strany síťku, na ní je naleptaná jakoby ekokůže, a z toho jsem udělala bundy a sukně. Baví mě prolínat moderní, různě proleptané a sešívané materiály třeba s klasickou bavlněnou krajkou a dalšími přírodními materiály.

Z takového neoprenu by klidně mohly vzniknout i kabelky…
Dá se z toho udělat cokoliv, kabelky, vaky… mimochodem, když ten neopren poprvé vyrobili a než ho nám návrhářům dali k dispozici, sloužil jako bytový textil. Ale pak mu ubrali na gramáži. Třeba tento tapetový vzor je proleptaný a má zajímavou strukturu. Když to vidíš v metráži, řekla bys, že je to závěsovina, ale je to oděvní neopren, ze kterého ušiješ krásné společenské šaty. Nebo tahle látka – to je můj miláček. Je plisovaná, pak poleptaná, čímž se dosáhlo průhlednosti, matná a krásně se na světle leskne. Používám ji na společenské šaty, tady na fotce jsou například naaranžované. To mne také baví ještě, než jdu stříhat, tak si látku nejdřív naaranžuji, vyfotím si to a pak teprve jdu šít.

Takže se hodně při navrhování inspiruješ materiálem a jeho vlastnostmi?
Jak kdy, ale víceméně ano, pokud nejsem úplně okleštěná zakázkou, kdy přijde zákaznice a přesně ví, co chce, anebo neví, co chce, ale donese si látku, ze které chce vytvořit šaty. To se pak pracuje jinak. Musím brát zřetel na figuru, rozměry, přání zákaznic.  Ale když si mohu hrát a dělat model podle sebe, tak na mne jako první mluví látka.

Jak na nové materiály reagují zákaznice? Sdílejí tvoje nadšení pro novinky?
Za těch sedmadvacet let už vím, že zákaznice čekají stále něco nového. Jedna jde se mnou dokonce pětadvacet let, což je úžasné, ale také si člověk pořád říká, co ještě vymyslet? Samozřejmě můžeš obměnit střihy, ale velkou změnu můžeš udělat právě v materiálech. Tady například chystám pro zákaznici krátkou stříbrnou bundičku s vyleptanými čísly a k tomu velkou kolovou sukni. Takové modely připravuji na jaro nejen ve stříbrné, ale i zlato měděné a černé barvě.

Od roku 2003, co jsi na veletrhu STYL-KABO získala titul TOP STYL DESIGNER, připravuješ pro veletrh autorské kolekce, naposledy ve spolupráci s ruským renomovaným výrobcem pokrývek hlavy LEVEL-PRO. Uvidíme tvé modely opět v tomto netradičním spojení?
Loňská kolekce se líbila, a tak jsem od firmy opět dostala nabídku ke spolupráci. Modely vždy vybírám až poté, co uvidím čepice na vlastní oči. Letos, stejně jako loni, to bude hodně o stylingu. Záměrně jsem ubrala na barevnosti mé kolekce, aby prezentace působila uceleně a mohly vyniknout klobouky a čepice, které jsou opravdu různorodé.

Před deseti lety jsi na veletržní přehlídce zaujala modely, které vznikly z látek, potištěných obrazy Karla Gotta. Ta byla doba, kdy na přehlídky chodily stovky lidí a v Brně pracovala celá generace zajímavých návrhářů. Jste spolu v kontaktu?
V té době Brno opravdu žilo módou a když jsme se po přehlídce sešli, byla nás spousta. Někteří návrháři však odešli pracovat do Prahy a jiných měst, někteří opustili samostatnou návrhářskou dráhu a nechali se zaměstnat, učí na školách. Tady v Brně o sobě víme třeba s Pavlem Jevulou nebo Petrem Kaloudou, ale přiznám se, že neznám moc talentů z mladší generace, kteří by svoji kariéru budovali tady v Brně.

Jaký je tvůj sen? Co by sis přála v roce 2020?
Mně se sen vlastně splnil. Vždycky jsem chtěla dělat nositelnou módu a baví mě ji tvořit. Jsem šťastná, když najdu nádhernou látku a z ní vymyslím něco, co si okamžitě někdo koupí. Takže kdyby vše fungovalo jako dosud, budu i v roce 2020 spokojená.

 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
352 x [13%]
Aperol spritz
244 x [9%]
Cuba Libre
258 x [10%]
Piňa Colada
244 x [9%]
Daiquiri
249 x [9%]
Margarita
348 x [13%]
Cosmopolitan
265 x [10%]
Mai-Tai
229 x [9%]
Whiskey sour
242 x [9%]
Pisco sour
252 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2683

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru