Epidemie onemocnění novým koronavirem mění život v severní Itálii

V italské Lombardii se snaží identifikovat další případy a zabránit dalšímu šíření, bohužel nebyl stále ještě identifikován pacient „0“. Nemocní jsou v pěti regionech na severu země.

Počet nakažených na celém světě přesáhl hranici 80 tisíc. Znepokojivé zprávy hlásí bohužel už i z Itálie, koronavirem se tam nakazilo přes 150 lidí a zemřeli čtyři lidé. Více než 50 000 obyvatel 11 obcí a měst je kvůli infekci v úplné karanténě. Mimo Čínu bylo do 23. února 2020 hlášeno 1334 dalších případů v 16 zemích, včetně 77 případů v EU/EEA a Velké Británii.

Koronavirus během pondělí diagnostikovali ve čtyřech dalších zemích Blízkého východu – v Bahrajnu, Kuvajtu, Afghánistánu a Iráku. Dalších 161 nových případů nákazy koronavirem ohlásila Jižní Korea. Celkový počet nakažených v této zemi tak stoupl na 763 lidí, uvedly tiskové agentury s odvoláním na místní úřady. Do současnosti byl hlášen místní přenos z následujících 14 zemí: Kanada, Francie, Německo, Itálie, Írán, Japonsko, Malajsie, Jižní Korea, Singapur, Thajsko, Spojené arabské emiráty, Spojené království, Spojené státy americké a Vietnam.

Čínské úřady v pondělí potvrdily dalších 150 obětí a 409 nových případů infekce, převážně v provincii Chu-pej (epicentru nákazy). Celosvětově se nemocí nakazilo přes 79 300 lidí. Je pravděpodobné, že skutečný počet nakažených je mnohem vyšší, protože osoby s bezpříznakovým průběhem nebo s mírným průběhem nejsou hlášeny nebo nejsou rozpoznány. Situace podle AFP svědčí o zhoršování stavu.

Prezident Fontana a ministr Speranza podepsali rozkaz s opatřeními pro postižené oblasti v Itálii. V postižených obcích a regionech byla zavedena přísná opatření v oblasti veřejného zdraví. Tato opatření zahrnují:

  • zákaz opustit nebo se dostat do postižené obce nebo oblasti
  • pozastavení demonstrací, akcí a všech forem schůzek na veřejných nebo soukromých místech
  • pozastavení péče o děti, školních vzdělávacích služeb a vzdělávacích výletů
  • uzavření muzeí pro širokou veřejnost
  • pozastavení veřejných soutěží a činností veřejných kanceláří, s výjimkou poskytování nezbytných základních a veřejných služeb
  • karanténa a aktivní surveillance pro osoby, které byly v úzkém kontaktu s lidmi postiženými virem; osoby, které dříve pobývaly v rizikové oblasti v zahraničí, mají povinnost informovat příslušné zdravotnické oddělení, aby mohla být provedena samostatná izolace s aktivní surveillance
  • přerušení práce pro některé druhy podnikání a zastavení některých komerčních činností
  • možnost, že přístup k základním veřejným službám a obchodům pro nákup základních potřeb bude podmíněn používáním osobních ochranných prostředků
  • omezení nebo pozastavení přepravních služeb pro náklad a cestující, pouze s několika jasně definovanými výjimkami.

Aktualizované informace včetně počtu případů jsou k dispozici na webové stránce italského ministerstva zdravotnictví 

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
348 x [13%]
Aperol spritz
241 x [9%]
Cuba Libre
255 x [10%]
Piňa Colada
241 x [9%]
Daiquiri
246 x [9%]
Margarita
345 x [13%]
Cosmopolitan
262 x [10%]
Mai-Tai
226 x [9%]
Whiskey sour
239 x [9%]
Pisco sour
249 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2652

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru