Štědrost při koledě je znakem bohatství

Koledy nesou stopu prastarého obyčeje obdarovávání při Štědrém dnu, až časem se přidaly i dny další. Antropologové si jsou jisti, že šlo o prezentaci osobní prestiže, které se kdysi měřilo štědrostí ve vánočním čase především, nikoli samotným bohatstvím.

K veřejným projevům štědrosti vznikly různé slavnosti, jako například indiánský potlač, melanéská kula je podle francouzského etnologa  Marcela Mausee také asi koleda. Konala se v čase zimního slunovratu, kdy  zámožnější hospodáři měli tendence ukázat své bohatství  a velkodušnost tak, že obdarovávali  chudé a hladové. Ti každoročně ve stanovený den obcházeli dům od domu a zpěvem se snažili  vyprosit si něco k snědku. V tento den se to nepovažovalo za žebrání.

Řada koled vyjadřuje jisté sebevědomí koledníků, kteří sice mají hlad, ale i trochu hrdosti a bohatí v tento den mají příležitost, aby si před Kristem získali nějaké  zásluhy pro svoji věčnost.

Od pozdního středověku nosili koledníci vyřezávané jesličky s figurkami pastýřů, které mívaly podobu dárců, nebo je alespoň symbolizovali.

Koleda vždy měla zastrašující charakter:

„Jestliže nedáte, tedy uhlídáte, hrnce mísy rozbijeme, co v polici máte.“

 

„Kdo na Štědrý den nedá nikomu dar, do roka prý skončí v bídě", popsal tento obyčej Jan z Holešova.

Podzim s F&F

Celebration BOX

BLOG/ČEK

„Nikdy svůj život nezměníte, když se necítíte dobře, tedy myšleno k lepšímu. A tak se ho snažte trvale zlepšovat, abyste ho mohli změnit.“

Lenka Žáčková

Anketa

Jaký typ gastro podniku vám je nejbližší?

Restaurace
133 x [10%]
Hospoda/hostinec
122 x [9%]
Pivnice
138 x [11%]
Vinárna
119 x [9%]
Kavárna
139 x [11%]
Čajovna
123 x [10%]
Bar
133 x [10%]
Bistro
128 x [10%]
Rychlé občerstvení
136 x [11%]
Cukrárna
121 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1292

Biorythme

PETER BENCE

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru