Petr Veruněk: Od fichtlů přes konstrukci motorek do zastoupení Kymco a Mondial

Asi jako každý český kluk začínal ve 14 na pionýrech a motorky ho již nepustily. Vystudoval konstrukci motocyklů na ČVUT a hned po revoluci strávil několik let u prodejce motorek v Německu. Dnes má Petr Veruněk ve firmě MSA Motor Sport Accessoires na starosti prodej motorek a skútrů Kymco a Mondial na českém trhu. Pro letošek má ambiciózní plány, chystá velkou ofenzívu na poli stopětadvacítkových skútrů nebo uvedení zbrusu nových strojů Mondial Flat track.

Jak se loni MSA v Česku dařilo?

Vzhledem k náběhu nové emisní normy Euro 4, která pro výrobce vždy znamená zvýšené výrobní náklady a tím i ceny, jsme bojovali s navýšením koncových cen a tím pádem i se zájmem o naše entry modely 125 ccm. Ale ve vyšších kubaturách máme velmi silné porfolio a tradičně i velmi dobrý poměr výkon/cena, tam je naše pozice již dlouhodobě silná. S Mondialem rosteme, pomalu, ale vytrvale a naše letošní novinky nás zase posunou dopředu.

Jaké máte plány na letošní rok?

Rozhodně posílit ve výše zmiňovaném entry segmentu skútrů do 125 ccm a na to jsme si připravili sérii atraktivních pobídek pro naše zákazníky. Budou se mít na co těšit!

Jaké jsou hlavní novinky Kymca a Mondialu  pro rok 2020?

U značky Kymco to bude velmi zajímavý model Agility 300i ABS, který v sobě spojuje dva světy – obratnost skútru na velkých kolech s úložným prostorem pro 2 integrální helmy, dalo by se říci, že to takový crossover, jak je dnes moderní takové typy nazývat. U značky F.B Mondial se novinky ponesou hlavně ve smyslu nástupu modelů se systémem ABS v kategorii do 125 ccm. A během roku přineseme na trh velmi atraktivní model Flat track v obou objemových verzích – 125 i 300 ccm.

Jak jste se vlastně dostal k motorkám?

Asi jako celá naše generace jsem od 14ti jezdil na fichtlech a už mě to nepustilo. Vystudoval jsem Fakultu strojní ČVUT Praha, obor motorová vozidla, volitelný předmět Konstrukce motocyklů a po škole hned po revoluci jsem strávil několik let u prodejce motorek v Německu.

A Váš nástup k MSA?

To bylo jednoduché. Asi před 15 lety mne kontaktoval bývalý spolupracovník, slovo dalo slovo a nastoupil jsem do MSA.

Co přesně máte v MSA na starosti a jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Starám se o kompletní servis kolem importu značek Kymco a F.B Mondial na český trh. Můj pracovní den představuje hodně telefonů, hodně ježdění v autě, hodně kontaktů s prodejci a s novináři a také  hodně práce na PC. Prostě dalo by se říct manažerská klasika, jenom s tím rozílem, že je to je u motorek. A to je na té práci nejlepší.

Kolik toho v rámci své práce na motorkách a skútrech najezdíte?

Ryze pracovně najedu ročně tak kolem 3-5 tisíc kilometrů, plus samozřejmě další privátně najeté kilometry. I přes klasický nedostatek času se ročně vypnu k  výkonu přes deset tisíc kilometrů a to už jsem spokojený .

Jaký je Váš oblíbený model?

No z naší stáje rozhodně vlajková loď Kymco AK 550i.

Jak trávíte svůj volný čas?

No bude to znít jako klišé, ale nejvíc s rodinou a na motorce. No a dlouhé zimní večery trávím ve své garáži a oživuji „staré vrány” – vlna youngtimerů zasáhla i mně.

A propadl motorkám ještě někdo další z rodiny nebo jezdí s Vámi třeba žena?

Moje žena se mnou na tandemu nejezdí, protože alespoň jeden v rodině má mít rozum. Ale syn jezdí již od 5-ti let a teď trénuje na enduru. Letos jde do autoškoly.

Jaký nejsilnější zážitek jste na motorce zažil?

No oni jsou dva druhy nejsilnějších zážitků, pozitivní a negativní. A ty druhé bývají někdy silnější.  Ale dobře, zůstaňme u těch prvních – hodně hluboko ve mně zůstává první výlet s partou německých kolegů hned v roce 1990 na tehdejší Moto GP do Rakouska na Salzburgring, po těch letech za železnou oponou vidět na vlastní oči borce jako Kevin Schwantz, Wayne Rainey a John Kocinski, to se nedá zapomenout.

Máte nějaký sen, který si chcete splnit?

No ještě musím na Tourist Trophy  na ostrov Man, ale znáte to, ten čas...

Rozhovor: Dita Brančíková
Foto: Jan Altner
Lokace: showroom

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
183 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
182 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
165 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1856

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru