Skvělý hornista Radek Baborák a jeho Orquestrina podpořili Nedoklubko

Spojit příjemné s užitečným je vždy skvělé. Přesně to se vydařilo před pár dny v pondělí 9. března 2020 díky ojedinělému koncertu, který se konal ve zcela zaplněném prostoru pražské La Fabriky. Přední český hornista Radek Baborák spolu se svým uskupením Orquestrina nabídl nevšední kulturní zážitek. Část výtěžku ze vstupného věnoval organizaci Nedoklubko.  

Při této příležitosti Radek Baborák pokřtil své zbrusu nové album Piazzolla, jehož kmotry se stali Otakar a Ondřej Brouskovi. „Na dnešní koncert jsem dorazil jako kmotr. Důvodů jsem měl několik, Radek Baborák je můj kamarád, moc se mi líbí, co dělá, a hlavně i proto, že část výtěžku z tohohle večera jde na dobrou věc, tedy ve prospěch organizace Nedoklubko, která podporuje rodiny předčasně narozených dětí,“ objasnil svoji účast Ondřej Brousek. Koncert v rytmech argentinského tanga na pomezí klasické hudby, moderny a jazzu povýšili svým famózním vystoupením tanečníci Patricie Poráková a Javier Antar. Speciálním hostem večera byl velvyslanec Argentiny pan Roberto Alejandro Salafia. Publikum aplaudovalo ve stoje.

Nedoklubko převzalo výtěžek ve výši 18 900 Kč. Finance budou použity na činnost organizace, která 18 let podporuje rodiny předčasně narozených dětí. Proč si Radek Baborák vybral Nedoklubko? Uznávaný hudebník, člen několika hudebních uskupení, Vojtěch Nýdl je tatínkem předčasně narozené Johanky. Začátky jejího života nebyly jednoduché a Vojtěchu Nýdlovi a jeho ženě v časech nejtěžších pomohlo právě Nedoklubko. Proto se hudebník rozhodl organizaci podpořit. Koncert byl první vlaštovkou spolupráce, kdy oslovil svoje kamarády a kolegy z Orquestriny, kteří bez zaváhání souhlasili a myšlenku spolupráce podpořili.

Dceři Vojtěcha Nýdla jsou dnes 4 roky. Narodila se s porodní váhou 510 gramů a svůj život si musela tvrdě vybojovat. „Na neonatologii je zrození a smrt v přímém přenosu. Jednou tam postýlka je, druhý den tam být nemusí. Jsou to tak bolestivé věci! Ale zároveň to člověku přináší větší vědomí toho, že ne vše dokáže ovlivnit. Lze jen doufat a mít naději,“ říká klarinetista a dodává: „Stala se taková velká věc v našem životě. A co dál? Myslím, že jestli někomu pomůže vědět, že i beznadějná situace může mít šťastný konec, má smysl se o příběh podělit. Proto mne napadla spolupráce s Nedoklubkem.“

„My jsme velmi rádi za toto nové spojení. Je to známá věc, že hudba léčí, hladí, pomáhá. Přesně o to se snažíme i my v Nedoklubku. Vojtěchu Nýdlovi moc děkujeme a těšíme se na další spolupráci,“ říká výkonná ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková. Celou řadou svých projektů se Nedoklubko snaží podpořit rodiče po předčasném porodu, kterým svým mottem „Nejste v tom sami“ dodává naději.

Organizace vydala terapeutickou knihu Vítej, kulíšku, dvakrát ročně vydává a distribuuje do všech perinatologických center časopis Nejste v tom sami. Projekt Chobotnice zajišťuje do inkubátorů v českých porodnicích terapeutické chobotničky, které vznikají v rukách stovek dobrovolnic z celé republiky. Významně pomáhají i s novou Čepičkou na doma, kterou dostává děťátko při propouštění domů, která je nese poselství, že ten největší a nejtěžší boj mají za sebou.

Charitativními běhy organizace upozorňuje na problematiku předčasných porodů, z jejich výtěžku finančně podporuje oddělení neonatologií. Nedoklubko se pouští i do oblasti prevence a přímou peněžní podporou v rámci projektu Pomáháme (ne)donošení pomáhá lékařskému výzkumnému týmu z VFN, porodnice u Apolináře.

Foto: Martina Herštus

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
353 x [13%]
Aperol spritz
245 x [9%]
Cuba Libre
259 x [10%]
Piňa Colada
245 x [9%]
Daiquiri
250 x [9%]
Margarita
349 x [13%]
Cosmopolitan
266 x [10%]
Mai-Tai
230 x [9%]
Whiskey sour
243 x [9%]
Pisco sour
253 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2693

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru