Dopřejte vlasům intenzivní regeneraci v pohodlí domova

Vlasy vypovídají o našem zdravotním stavu, více než si myslíme. Připustit však také musíme, že po zimních měsících nebývají vždy ideální. Oslabený organismus se projeví na koruně krásy, která najednou ztrácí na hustotě a kvalitě. Začněte proto s jejich obnovu už dnes, a za pár týdnů budete mít oslnivou hřívu. Nemusíte zoufat, že se nyní do kadeřnictví nedostanete, zvládnete to i doma.

Na jaře chce každá žena rozkvést

Abychom předešli šíření poplašných zpráv, na úvod si musíme ujasnit, že vlasy nám přirozeně vypadávají každý den. Bývají však období, kdy si to uvědomujete méně, protože máte hlavu plnou jiných starostí. U žen je přechod ze zimy do jarního období něco jako přerod kukly na motýla. Dost bylo skrývání se pod velké bundy, čepice a kapuce. S příchodem slunečních paprsků chceme zazářit a na okolí působit přitažlivě, což však bohužel nejde ruku v ruce s unavenými vlasy.

Sezónní vypadávání vlasů

Je vypadávání vlasů opravdu přirozený jev, kterému musíte čelit každý rok, nebo jde o problém? Lékaři v tom mají jasno! „ Normálně vypadne zdravému člověku denně 50 až 100 vlasů. Mírně zvýšené vypadávání obvykle pociťujeme během zimních měsíců. Málo slunce a krátké dny s nedostatkem denního světla vedou ke snížené produkci melatoninu, což následně ovlivňuje hladinu hormonů. Můžeme říci, že nedostatek vitaminu D a rozkolísání hladiny hormonů v těle dokáže způsobit takzvané sezónní vypadávání vlasů,“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Jana Šrámeková.

Kdy můžeme mluvit o problému?

Faktorů, proč vlasy sezónně řídnou, je několik. Do jisté míry jejich hustotu ovlivňuje strava, nevhodně zvolené vlasové přípravky či nedostatečná péče, kterou jim věnujeme, jakož i genetika.

Tušili jste například, že lidé s přirozenou blond barvou mají průměrně 120-130 tisíc vlasů, tmavovlasí jedinci mají kolem 100 tisíc a rusovlasí ještě o 20 tisíc méně? Amen, nemůžeme všichni vypadat jako Diana Ross. Zbystřit pozornost byste měli až tehdy, když se vypadávání vlasů začne vymykat kontrole. „Prořídnutí vlasů si obvykle všimneme až tehdy, když se jejich počet sníží o 10 - 15%, tedy když je nacházíme všude kolem nás - ve vaně, na polštáři, na oblečení, na hřebenech - a když se nám vlasy velmi snadno uvolňují při mechanickém tahu. Tehdy máme problém, který je potřeba řešit s odborníkem,“ upozorňuje MUDr. Jana Šrámeková.

Co má společného vypadávání vlasů s kmenovými buňkami?

Jako ve všem, i zde platí, že lepší je prevence. Problém nemusíme řešit až tehdy, když nám na hlavě zůstává už jen pár vlasů. Za účinné řešení lze v každém případě považovat boj aktivací kmenových buněk ve vlasových folikulech. Kmenové buňky jsou totiž zdrojem neustálé regenerace epidermy a mají také schopnost podpořit tvorbu nových vlasů. Kmenové buňky hrají významnou roli při vzniku nových vlasových folikulů, protože poškozené nebo mrtvé folikuly už nové vlasy neprodukují. Výborná zpráva je, že na našem trhu jsou dostupné produkty pro domácí užívání, které tyto buňky dokáží aktivovat. Může jít o šampony, séra, tabletky a různé jiné přípravky. „V současnosti trh nabízí kvalitní a osvědčené možnosti, jak i v pohodlí domova aktivovat kmenové buňky tak, aby nám vlasy nejenže přestaly vypadávat, ale dokonce začaly růst nové a zdravé,“ přibližuje majitelka kosmetické a farmaceutické společnosti Pharma MKL, Katarína Demetriou. Takovým příkladem je i HAIRIZE Vlasové sérum, jehož obsah tvoří výtažek z geneticky neupraveného hrachu, z Cressatine a také z aktivního roztoku hedvábných aminokyselin (Crosilk).

Střapaté mýty!

  • Kadeřnice vám se zhoustnutím vlasů nepomůže, protože nůžky nedokáží ovlivnit počet a stav vlasových kořínků. Účes může působit hustším dojmem, ale počet vlasů zůstane nezměněn.
  • Říká se, že pokud si vlasy necháte ostříhat dohola, tak vám znovu narostou mnohem hustší. Opět mýtus! Ani holicí strojek nezmění počet a kvalitu vašich vlasových kořínků.
  • Pravda není ani to, že pokud se vám vlasy příliš mastí, je potřeba je méně umývat. Vlasy a pokožku je nutné zbavovat nánosu mazu, lupů a nečistot tak často, jak si to žádají. Samozřejmě, přípravky k tomu určenými.

Celková změna přístupu vám zaručí úspěch

Pokud chcete zlepšit kvalitu svých vlasů z dlouhodobého hlediska, doplňující přípravky či zásahy lékařů stačit nebudou. Ruku k dílu musíte přiložit také, a to tím, že k úpravě vlasů začnete přistupovat šetrněji. Tak například, kulmu a žehličku používejte pouze výjimečně. Fénovat se snažte ne zcela horkým vzduchem a když přijdou teplé dny, zkuste nechat vlasy vyschnout přirozeně. Nakonec omezte i jejich barvení, které jim v příliš častých intervalech škodí. „Pokud začneme u sebe a o vlasy se budeme starat méně drasticky, k tomu doplníme vhodné produkty na jejich regeneraci, výsledky se dostaví do pár týdnů, maximálně měsíců,“ uzavírá Katarína Demetriou z firmy Pharma MKL.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
199 x [11%]
Aperol spritz
185 x [10%]
Cuba Libre
192 x [10%]
Piňa Colada
185 x [10%]
Daiquiri
186 x [10%]
Margarita
188 x [10%]
Cosmopolitan
202 x [11%]
Mai-Tai
167 x [9%]
Whiskey sour
185 x [10%]
Pisco sour
192 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1881

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru