Vdolky s povidly

Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly. Jedinečná přírodní švestková povidla oceněná Regionální potravinou nabízí i Jiří Netopil.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení

K podávání:

  • tvrdý tvaroh
  • povidla
  • zakysaná smetana

Postup:

  1. Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.
  3. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.
  4. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
  5. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.
  6. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.
  7. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.

TIP: Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.

Zdroj: SZIF

Foto: zdroj Akademie kvality

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
582 x [13%]
Aperol spritz
379 x [9%]
Cuba Libre
393 x [9%]
Piňa Colada
378 x [9%]
Daiquiri
369 x [8%]
Margarita
483 x [11%]
Cosmopolitan
386 x [9%]
Mai-Tai
404 x [9%]
Whiskey sour
434 x [10%]
Pisco sour
583 x [13%]

Celkem hlasovalo : 4391

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru