Horší výsledky cytologie nemusí vždy psát černý scénář

Pravidelná preventivní prohlídka u gynekologa je velmi důležitá pro každou ženu. Každá druhá v Česku přicházejí do ordinace s vírou, že s klidem zase přijde až na další preventivní prohlídku. Co se ale stane, když výsledky cytologie nedopadnou nejlépe? Horší nález však nemusí hned značit černý scénář, ale minimálně taková zpráva rozladí vaši pohodu. V řadě případů lze horší cytologii korigovat a podpořit zánik HPV infekce.

Polovina českých žen tuto skutečnost podceňuje a přichází do ordinací gynekologa s problémy, které zašly do pokročilého stádia. Od roku 1960 má každá žena v rámci zdravotního pojištění hrazen odběr buněk z děložního hrdla – cervikální cytologii, která dokáže včas odhalit změny na děložním čípku a zabránit vzniku karcinomu. Díky tomu se od té doby snížil výskyt karcinomu děložního hrdla z 32 na 14 ze 100 000 žen.

Pozitivní cytologie

Cytologická vyšetření neidentifikují pouze karcinom jako takový, ale sledují vývoj buněk pod vlivem infekce HPV – tedy Human Papilloma Virus. S touto infekcí se během života setká 70 – 80 % lidí. 90 % z nich se dokáže silou imunity s virem vypořádat bez následků. 

Výsledek cytologického vyšetření může zahrnovat širokou škálu postižení. Do určitého nízkého stupně postižení se doporučuje další prohlídka do 6 měsíců. V této době ještě nejde o zhoubné bujení, ani není třeba provést invazivní zákrok. Po 6 měsících se hodnotí vývoj onemocnění, zda došlo ke zlepšení nálezu, nebo zda je výsledek stejný či horší, než před půl rokem. V případě nálezu s vyšším stupněm postižení HPV infekcí se přechází k invazivnímu řešení.

Místo šestiměsíčního čekání podpořte aktivně svou imunitu

Jak se tělo dokáže vypořádat s HPV infekcí, závisí na síle imunity. O některých faktorech, zejména o kouření, lze tvrdit, že prokazatelně ovlivňují vznik onemocnění a podporují rozvoj HPV infekce. V současné době se vývoj zaměřuje na přírodní prostředky, které by cíleně podpořily imunitu v oblasti děložního hrdla.

Bylo zkoumáno mnoho látek podávaných celkově i lokálně. Poznatky z výzkumů byly využity k vývoji vaginálního gelu, který je používán lokálně a má prokazatelné pozitivní účinky ve smyslu zvýšení procenta normalizace cytologických nálezů a eliminace lidských papilomavirů.

Během půl roku čekání na kontrolní cytologii lze aktivně podpořit lokální imunitu děložního hrdla v lékárně volně dostupným vaginálním gelem Papilocare® určeným pro léčbu a prevenci lézí nízkého stupně (ASCUS/LSIL) s obsahem 7 účinných složek, jehož pozitivní účinky jsou podloženy klinickými studiemi. Výzkum dokazuje schopnost této lokální léčby zvýšit procento zhojených buněčných změn o 30 %.

Více informací naleznete na: www.papilocare.cz

Audioknihy: Černé léto

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
362 x [13%]
Aperol spritz
253 x [9%]
Cuba Libre
266 x [9%]
Piňa Colada
253 x [9%]
Daiquiri
258 x [9%]
Margarita
356 x [13%]
Cosmopolitan
273 x [10%]
Mai-Tai
279 x [10%]
Whiskey sour
250 x [9%]
Pisco sour
261 x [9%]

Celkem hlasovalo : 2811

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru