Investujte čas v karanténě efektivně, vysázejte třeba bylinky

I když nejste zdatný pěstitel, možná právě teď je ta ideální chvíle se jím stát. Nesmutněte nad řadou omezení a objednejte si květináče, semínka a pusťte se do uklidňující činnosti, která odvede vaše myšlenky od negativní atmosféry a povzbudí vaše těšení na lepší časy. Zasaďte si voňavé bylinky, které se ovoní vaše jídla, dezerty i koktejly.

Sázení bylinek není tak náročné oproti zelenině a ovoci. Jejich pěstování je nenáročné jak na čas, tak na vybavení, a přesto vám budou dělat radost po celou sezónu. Až se konečně dočkáme svobodného pohybu, setkávání s přáteli a grilovaček, využijete čerstvé bylinky naplno. Budou se hodit jak do salátů, pomazánek a grilování, tak i k přípravě dezertů a osvěžujících drinků.

Jak je sázet?

K vysazení bylinek vám jednoduše postačí květináč nebo truhlík a univerzální zemina. Prodávají se i některé substráty vhodné přímo pro bylinky. Semínka vsypávejte po dvou s rozestupy mezi sebou, aby vám do sebe rostlinky později nevrůstaly. Lehce pokropte vodou a pravidelně zalívejte.

Druhá možnost je nakoupit si vzrostlé rostlinky, které můžete přesazovat do větších květináčů společně, ale nejlépe vždy ve skupině s těmi, které vyžadují stejnou závlahu a sluneční svit.

Kdy je sázet?

Pro bylinky není prakticky špatná doba k sázení, pokud pěstujete rostlinky doma na parapetu. V případě, že se budete snažit bylinky vsadit do zahrádky, nechte semínka vyklíčit kolem března až dubna na teplém místě a poté je v květnu až červnu můžete vsadit ven.

Co sázet?

Máta

Jednou z nejoblíbenějších bylinek je máta, jejíž vonné esence příjemně doplní koktejly i dezerty. Z čerstvé máty si připravíte osvěžující čaj a příjemně ovoní karafu s vodou a citrusy. S citrusy se skvěle pojí i v míchaných drincích, jako je například Fernet Stock Bavorák anebo některé příchutě drinku vodka lemonade. Máta dodá svěžest ovocným dezertům a zajímavá kombinace vzniká i s čokoládou. Mátu můžete přimíchat do sorbetů nebo ovocných zmrzlin. Ve slaných kombinacích ji použijte třeba ve spojení s okurkou a jogurtem anebo s jehněčím masem.

Existuje spousta druhů máty, které mají trochu jiné aroma. V dnešní době tak není problém narazit například na mátu čokoládovou, jahodovou, citronovou a další.

Amundsen Lemonade

Sklenici naplňte ledem. Zalijte trochou oblíbeného sirupu a panákem vodky Amundsen. Dolijte sodou a přidejte kousky ovoce a snítku bylinek. Můžete zkusit zajímavou kombinaci s okurkou a rozmarýnem nebo tymiánem.

Bazalka

Bylinka, bez které bychom si nedokázali představit italskou kuchyni. Bazalka je zkrátka nepostradatelnou součástí těstovin, salátů i masových pokrmů. Její aroma se kupodivu příjemně pojí i ve sladkých kombinacích, a to zejména s jahodami. Do míchaných drinků lze použít nejlépe pro doplnění lehce nahořklé chuti, jako v případě Fernet Stock Spritz.

Fernet Stock Spritz

Kdo by neznal legendární Fernet Stock Bavorák?! Jeho upgradovaná verze povznáší drink o ještě vyšší level. Neotřelá kombinace nejoblíbenějšího hořkobylinného likéru v Česku s Vienou je ideální volbou pro různé události.

Vinnou sklenici naplňte ledem, zalijte Vineou nebo bezinkovou limonádou a střikem vody. Doplňte panákem Fernet Stock Citrus. Ozdobte plátkem citronu a bazalkou, případně mátou.

Oregano

Další bylinka, kterou mají v oblibě Italové, ale také Řekové. Oregano má příjemné aroma hodící se do masových, rybím i zeleninových pokrmů. Oregano skvěle chutná v jogurtových dresincích a marinádách na maso. Spolu s česnekem ochutí perfektně mletá masa anebo luštěninové pokrmy. V zeleninových pokrmech ladí s lilkem, rajčaty, okurkami a cuketou. V míchaných drincích se s ním nesetkáte často, přesto může příjemně ovonět long drinky s příchutí okurek a citronu.

Tymián

Tymián je velice univerzální bylinka, která skvěle vyniká sama osobě i v kořenících směsích. A to jak jemnějších, ve spojení s dalšími bylinkami, anebo v kořenitějších, ve spojení například s římským kmínem a pepřem. Jeho pronikavá chuť pozvedne omáčky i dresinky. Do drinků se hodí podobně jako oregano – v kombinaci s okurkou a citrusy.

Rozmarýn

Bylinka středomoří, která v sobě nese silné vonné silice, je skvělým doplňkem masa. Rozmarýnovou snítku můžete použít k potírání masa při grilování – stačí namáčet v dobrém oleji a potírat jím maso nebo ryby. Na tužší stonky můžete napíchat kousky masa a rožnit pozvolna na grilu, do masa se tak uvolní vůně rozmarýnu.  Snítky rozmarýnu příjemně ovoní masové pečeně a omáčky k hovězímu masu. Pokud přidáváte rozmarýn do jídla nakrájený, dejte si záležet, aby byly kousky opravdu jemné, protože pevné jehličky s výrazným aroma mohou ve větších kouscích způsobit nahořklost.  V drincích hraje perfektně s okurkou a perfektně doplní gin s tonicem.

Gordon’s Gin & Tonic

Naplňte vysokou sklenici ledem a zalijte panákem Gordon’s Gin. Dolijte tonicem, promíchejte a vložte snítku rozmarýnu.

Tipy na závěr: Ovoňte si bylinkami i další drinky

Johnnie Walker Ginger Highball

Whisky nemusíte pít nutně samotnou, jako velký znalec. Každý ví, že nejprodávanější skotská whisky Johnnie Walker Red Label je skvělá i do míchaných drinků. Ochutnejte originální drink s dřevitým tónem a osvěžující chutí.

Sklenici naplňte ledem a zalijte panákem Johnnie Walker Red Label. Doplňte vychlazeným zázvorovým pivem, promíchejte a ozdobte limetkou a mátou.

Božkov Tonic

Božkov je nejoblíbenější česká značka lihovin. Pijeme ji s těmi, s nimiž jsme sami sebou, a proto věřte, že vaši kamarádi ocení něco tak jednoduchého a tak efektního, jako je spojení s Božkovu Bílého a tonicu.

Sklenici naplňte ledem a zalijte panákem Božkov Bílý. Přilijte tonic, vložte do sklenice pár plátků citronu a zamíchejte.

Amundsen Peach Splach

Ovocné likéry Amundsen FUSIØN vyzývají k tvorbě originálních míchaných drinků. Zkuste například příchuť broskve ve spojení s šumivým vínem.

Do 0,3 l sklenice plné ledu nalijte 5 cl AMUNDSEN FUSIØN PEACH, přidejte citronovou šťávu a dolijte kvalitním sektem. Ozdobte ovocem a mátou.

PENNY má nové plyšáky

Pro chuť i pro zdraví

Revalid Skin Care

Anketa

Které jméno podle vás nejvíce rezonuje mezi návrháři?

Zoltán Tóth
160 x [10%]
Josefína Bakošová
138 x [8%]
Dominik Navrátil
371 x [22%]
Machač
140 x [8%]
Iveta Řádková
122 x [7%]
Lucie Marim
136 x [8%]
Luděk Šmehlík
149 x [9%]
Klára Nademlýnská
148 x [9%]
Beáta Rajská
146 x [9%]
Miroslav Michael Knot
156 x [9%]

Celkem hlasovalo : 1666

POČASÍ
BLOG/ČEK

„Náš strážný anděl se občas nemůže dívat na to, jak se ničíme, a tak nás zastaví docela drastickým způsobem. Někdy zpomalí či přímo zastaví naše fyzické tělo úrazem, který nám nedovolí konat. Jindy nám uštědří zradu přátel, abychom nešli vstříc po jejich boku vlastní zkáze!“
Lenka Žáčková

Facebook

JDI nahoru