Investujte čas v karanténě efektivně, vysázejte třeba bylinky

I když nejste zdatný pěstitel, možná právě teď je ta ideální chvíle se jím stát. Nesmutněte nad řadou omezení a objednejte si květináče, semínka a pusťte se do uklidňující činnosti, která odvede vaše myšlenky od negativní atmosféry a povzbudí vaše těšení na lepší časy. Zasaďte si voňavé bylinky, které se ovoní vaše jídla, dezerty i koktejly.

Sázení bylinek není tak náročné oproti zelenině a ovoci. Jejich pěstování je nenáročné jak na čas, tak na vybavení, a přesto vám budou dělat radost po celou sezónu. Až se konečně dočkáme svobodného pohybu, setkávání s přáteli a grilovaček, využijete čerstvé bylinky naplno. Budou se hodit jak do salátů, pomazánek a grilování, tak i k přípravě dezertů a osvěžujících drinků.

Jak je sázet?

K vysazení bylinek vám jednoduše postačí květináč nebo truhlík a univerzální zemina. Prodávají se i některé substráty vhodné přímo pro bylinky. Semínka vsypávejte po dvou s rozestupy mezi sebou, aby vám do sebe rostlinky později nevrůstaly. Lehce pokropte vodou a pravidelně zalívejte.

Druhá možnost je nakoupit si vzrostlé rostlinky, které můžete přesazovat do větších květináčů společně, ale nejlépe vždy ve skupině s těmi, které vyžadují stejnou závlahu a sluneční svit.

Kdy je sázet?

Pro bylinky není prakticky špatná doba k sázení, pokud pěstujete rostlinky doma na parapetu. V případě, že se budete snažit bylinky vsadit do zahrádky, nechte semínka vyklíčit kolem března až dubna na teplém místě a poté je v květnu až červnu můžete vsadit ven.

Co sázet?

Máta

Jednou z nejoblíbenějších bylinek je máta, jejíž vonné esence příjemně doplní koktejly i dezerty. Z čerstvé máty si připravíte osvěžující čaj a příjemně ovoní karafu s vodou a citrusy. S citrusy se skvěle pojí i v míchaných drincích, jako je například Fernet Stock Bavorák anebo některé příchutě drinku vodka lemonade. Máta dodá svěžest ovocným dezertům a zajímavá kombinace vzniká i s čokoládou. Mátu můžete přimíchat do sorbetů nebo ovocných zmrzlin. Ve slaných kombinacích ji použijte třeba ve spojení s okurkou a jogurtem anebo s jehněčím masem.

Existuje spousta druhů máty, které mají trochu jiné aroma. V dnešní době tak není problém narazit například na mátu čokoládovou, jahodovou, citronovou a další.

Amundsen Lemonade

Sklenici naplňte ledem. Zalijte trochou oblíbeného sirupu a panákem vodky Amundsen. Dolijte sodou a přidejte kousky ovoce a snítku bylinek. Můžete zkusit zajímavou kombinaci s okurkou a rozmarýnem nebo tymiánem.

Bazalka

Bylinka, bez které bychom si nedokázali představit italskou kuchyni. Bazalka je zkrátka nepostradatelnou součástí těstovin, salátů i masových pokrmů. Její aroma se kupodivu příjemně pojí i ve sladkých kombinacích, a to zejména s jahodami. Do míchaných drinků lze použít nejlépe pro doplnění lehce nahořklé chuti, jako v případě Fernet Stock Spritz.

Fernet Stock Spritz

Kdo by neznal legendární Fernet Stock Bavorák?! Jeho upgradovaná verze povznáší drink o ještě vyšší level. Neotřelá kombinace nejoblíbenějšího hořkobylinného likéru v Česku s Vienou je ideální volbou pro různé události.

Vinnou sklenici naplňte ledem, zalijte Vineou nebo bezinkovou limonádou a střikem vody. Doplňte panákem Fernet Stock Citrus. Ozdobte plátkem citronu a bazalkou, případně mátou.

Oregano

Další bylinka, kterou mají v oblibě Italové, ale také Řekové. Oregano má příjemné aroma hodící se do masových, rybím i zeleninových pokrmů. Oregano skvěle chutná v jogurtových dresincích a marinádách na maso. Spolu s česnekem ochutí perfektně mletá masa anebo luštěninové pokrmy. V zeleninových pokrmech ladí s lilkem, rajčaty, okurkami a cuketou. V míchaných drincích se s ním nesetkáte často, přesto může příjemně ovonět long drinky s příchutí okurek a citronu.

Tymián

Tymián je velice univerzální bylinka, která skvěle vyniká sama osobě i v kořenících směsích. A to jak jemnějších, ve spojení s dalšími bylinkami, anebo v kořenitějších, ve spojení například s římským kmínem a pepřem. Jeho pronikavá chuť pozvedne omáčky i dresinky. Do drinků se hodí podobně jako oregano – v kombinaci s okurkou a citrusy.

Rozmarýn

Bylinka středomoří, která v sobě nese silné vonné silice, je skvělým doplňkem masa. Rozmarýnovou snítku můžete použít k potírání masa při grilování – stačí namáčet v dobrém oleji a potírat jím maso nebo ryby. Na tužší stonky můžete napíchat kousky masa a rožnit pozvolna na grilu, do masa se tak uvolní vůně rozmarýnu.  Snítky rozmarýnu příjemně ovoní masové pečeně a omáčky k hovězímu masu. Pokud přidáváte rozmarýn do jídla nakrájený, dejte si záležet, aby byly kousky opravdu jemné, protože pevné jehličky s výrazným aroma mohou ve větších kouscích způsobit nahořklost.  V drincích hraje perfektně s okurkou a perfektně doplní gin s tonicem.

Gordon’s Gin & Tonic

Naplňte vysokou sklenici ledem a zalijte panákem Gordon’s Gin. Dolijte tonicem, promíchejte a vložte snítku rozmarýnu.

Tipy na závěr: Ovoňte si bylinkami i další drinky

Johnnie Walker Ginger Highball

Whisky nemusíte pít nutně samotnou, jako velký znalec. Každý ví, že nejprodávanější skotská whisky Johnnie Walker Red Label je skvělá i do míchaných drinků. Ochutnejte originální drink s dřevitým tónem a osvěžující chutí.

Sklenici naplňte ledem a zalijte panákem Johnnie Walker Red Label. Doplňte vychlazeným zázvorovým pivem, promíchejte a ozdobte limetkou a mátou.

Božkov Tonic

Božkov je nejoblíbenější česká značka lihovin. Pijeme ji s těmi, s nimiž jsme sami sebou, a proto věřte, že vaši kamarádi ocení něco tak jednoduchého a tak efektního, jako je spojení s Božkovu Bílého a tonicu.

Sklenici naplňte ledem a zalijte panákem Božkov Bílý. Přilijte tonic, vložte do sklenice pár plátků citronu a zamíchejte.

Amundsen Peach Splach

Ovocné likéry Amundsen FUSIØN vyzývají k tvorbě originálních míchaných drinků. Zkuste například příchuť broskve ve spojení s šumivým vínem.

Do 0,3 l sklenice plné ledu nalijte 5 cl AMUNDSEN FUSIØN PEACH, přidejte citronovou šťávu a dolijte kvalitním sektem. Ozdobte ovocem a mátou.

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru