Češi si oblíbili regionální speciality

Díky televizním pořadům o vaření, gastroturistice a osvětě v médiích se Češi začali více zajímat o regionální výrobky. U místních řemeslných pekařů mají jistotu, že pečivo je vyrobené tradičním způsobem a není ze zmrazeného polotovaru.

„Lokální řemeslné pekárny navíc většinou využívají suroviny od místních farmářů, např. mouku umletou z obilí sklizeného v okolí, nebo náplně z místního ovoce. Koupí jejich výrobků tak podpoří nejen jeho podnikání, ale také zaměstnanost v regionu, což je naprosto samozřejmé u našich sousedů v Rakousku či Německu,“ dodává Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Sledujte popisky a naučte se rozlišovat druhy pečiva. Celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu (vnitřek pečiva) a menší objem v porovnání s vícezrnným. Z výživového hlediska je však rozdíl markantní. „Klasické tmavé pečivo z vymletých mouk nemá intenzivně tmavou barvu s odstíny do hnědé, ale jen mírně našedivělou střídu. V případě, že obsahuje větší podíl žita, může mít nádech do zelenošedé,“ vysvětluje odborník. „Uměle přibarvené pečivo mívá tmavší barvu od praženého žita nebo ječného sladu. Tyto přibarvující přísady jsou také přírodního původu a potravinářsky naprosto nezávadné. Nicméně pečivo jimi přibarvené nemusí mít nutriční výhody pečiva z vysokovymletých mouk,“ popisuje Jaromír Dřízal.

Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“

Denně se v ČR vyrobí okolo 13 milionů kusů klasických rohlíků, je to nejprodávanější pekařský výrobek vůbec. Jeho kvalitu v marketech bohužel negativně poznamenal tlak obchodu na nízkou cenu a způsob prodeje (plastová akvária). Řemeslné pekárny, které používají bohatší recepturu
a nešetří na množství tuku (ovlivňuje křehkost, prodlužuje trvanlivost) a cukru (má vliv na zabarvení výrobku), nabízí zákazníkům ve specializovaném pekařství křupavý, čerstvý rohlík vysoké kvality. „Každý pekař v naší zemi má zájem vyrábět kvalitní pečivo a rohlíky. V současnosti připravuje Svaz pekařů projekt výroby kvalitnějšího rohlíku s bohatší recepturou. Pokud si chcete na rohlíku pochutnat – nakupujte ‚u svého pekaře‘,“ zmiňuje odborník.

Pečivo na míru omezuje plýtvání

Obecným trendem je „convenience“ nákupu a profilování výrobků pro specifické potřeby různých zákaznických skupin. Protože je dnešní doba uspěchaná, roste poptávka po pečivu rychlého občerstvení, jako jsou snacky, plněné bagety či hamburgerové žemle. Stejně tak se postupně profiluje segment pečiva vhodný ke grilování a také přibývá speciálních výrobků pro tzv. „single“ rodiny s menší spotřebou. Z toho důvodu výrobci připravují pečivo, které má např. menší hmotnost, je speciálně balené či krájené a často má prodlouženou trvanlivost. Pozitivním dopadem je fakt, že se s ním méně plýtvá.

Pokud vás zajímají informace o kvalitních potravinách, čtěte web Akademie kvality.

Foto: Akademie kvality

Audioknihy: Já, vrah 2

Prací papírky

Klenoty

Anketa

Jaké koktejly máte nejraději vy???

Mojito
197 x [11%]
Aperol spritz
182 x [10%]
Cuba Libre
189 x [10%]
Piňa Colada
181 x [10%]
Daiquiri
183 x [10%]
Margarita
186 x [10%]
Cosmopolitan
200 x [11%]
Mai-Tai
164 x [9%]
Whiskey sour
182 x [10%]
Pisco sour
189 x [10%]

Celkem hlasovalo : 1853

BLOG/ČEK

Svět je opravdu uspěchaný a my chceme, vlastně musíme, to tempo stíhat a bohužel často zapomínáme na to, že nejsme nastavení na každodenní maximální výkon. Krůček od zhroucení či vyhoření je občas většina z nás, ale stačí málo, občas se zastavit a uvědomit si, že to není luxus, ale nezbytnost!

Nastavte si povinně takové dny v každém měsíci! Věřte, že budete spokojenější, šťastnější a vlastně i výkonnější.

Lenka Žáčková

POČASÍ
Facebook

JDI nahoru